– På samme måte som vi har ulike måter å uttrykke kjærlighet på, har vi også ulike måter å be om tilgivelse på.
Foto: Arizona Dreram (1993)
«Tør du å si at du er lei deg for det som ble sagt eller gjort?»

Hei

Jeg er en kvinne på 38 år, som har vært gift med min kone i 10 år. Vi har fire barn sammen. Vi har det stort sett greit, men det er noe jeg alltid syntes har vært svært vanskelig. Når vi har kranglet, eller sagt noe vi kanskje angrer på, er det nesten umulig å snakke om det etterpå. Det kan gå flere dager uten at vi snakker sammen. Tausheten er tung. Etter hvert begynner vi å nærme hverandre igjen. Da er det som om vi later som det aldri har skjedd, og vi «feier alt under teppet». På en måte føler jeg at vi egentlig aldri blir helt ferdig. Hvordan kan vi snakke om dette, og få ryddet opp på en god måte? 

Hilsen stolt kvinne

Kjære stolt kvinne

Det er nok mange som kjenner seg igjen i dette temaet. Reparasjon eller tilgivelse er noe vi enten lærte, eller ikke lærte da vi vokste opp. Vi lærer av å se på hvordan våre egne foreldre reparerer. Alle trenger å vite hvordan man reparerer. Vi gjør feil alle sammen, og vi sårer til tider de vi er aller mest glad i. Vi gjør det igjen og igjen, selv om vi ikke vil. Det er vel litt sånn å være i en relasjon. Å reparere, eller å tilgi hverandre, handler om å våge å være sårbare sammen. 

Reparasjon og tilgivelse

La oss starte med ordene vi bruker: Noen kaller dette reparasjon, andre kaller det tilgivelse, mens noen igjen kaller det å «gjøre opp». Jeg velger her å bruke reparasjon og tilgivelse om hverandre.

På samme måte som vi har ulike måter å uttrykke kjærlighet på, har vi også ulike måter å be om tilgivelse på. Uansett så handler det om å «komme på bølgelengde» igjen. Det å faktisk klare å reparere etter krangler kan styrke forholdet og gjøre det tryggere mellom dere.  

De ulike måtene kan være:

  1. Beklagelsen (jeg er lei for det jeg sa, eller gjorde)
  2. Ta tydelig ansvar (det jeg gjorde må ha såret deg)
  3. Vise vilje til å gjøre godt (er det noe jeg kan gjøre for at dette skal bli bra?)
  4. Endre atferd (jeg skal gjøre alt jeg kan for at dette ikke skal skje igjen)
  5. Be om tilgivelse (kan du tilgi meg?)

Det er ikke klare skiller mellom disse – ofte glir de litt over i hverandre. Kanskje har du og konen din helt ulike måter å gjøre dette på. Det som er viktig her, er at dere kjenner til hverandres måter å gjøre opp på. Det er ingen god løsning å bare late som dere er ferdige. Dersom dere aldri snakker om dette, kan dere risikere at det hoper seg opp mange vonde «sår» som til slutt tar livet av kjærligheten. 

Lær å snakke om det vonde

Mitt klare råd er: snakk om dette!  Dersom du aldri lærte hvordan man reparerer, er dette en gyllen anledning til å lære noe nytt. Ikke minst er dette viktig læring som dere kan overføre til deres barn. Det er en flott gave å gi dem. 

Hva kjennes mest riktig for deg og dere? Er det å si unnskyld rett ut, eller gjøre tjenester? Uansett så må dere bli kjent med, og ha aksept for, hverandres tilgivelsesspråk. Noen ganger er det store vonde ting som har skjedd. Da er det avgjørende at dere kan sette ord på det. Det kan være nyttig å starte med å sette av tid til samtale. Kan du være skikkelig nysgjerrig på partneren din? Spørre henne rett ut, hvordan har du det med det som skjedde? Ble det vondt for deg? Kan du dele dette med meg? 

Her er det viktig å ikke gå i forsvar. Kan du også si at du er lei deg for det som ble sagt eller gjort? Dersom dette er uvant for dere, kan dere faktisk øve. Det kan være lurt å snakke om dette i såkalt «fredstid» når dere er venner. Dersom det blir for vanskelig for dere er det heldigvis hjelp å få. Familievernkontoret jobber daglig med denne problemstillingen, og vi hjelper dere gjerne med dette viktige arbeidet. 

Lykke til med å finne tilbake til hverandre igjen.

Våre leserinnlegg er meningsytringer som gir uttrykk for skribentens holdning. Se her for mer informasjon om hvordan du sender et innlegg til våre debattsider.