Golflandene jobber i retning en smidig overgang fra å være oljeavhengige til å bli økonomier som baserer seg på turisme og grønn industri. Landene gjør det, ifølge en fersk rapport fra Price Water Cooper (PwC), bedre enn resten av verden.
Norge og Saudia-Arabia har lignende økonomiske modeller
Landene skiller seg især ut i 2023: Midt i den pågående globale resesjonen viser analysen til PwC at ørkenlandene har 3,6 % vekst.
Norges utenriksminister, Anniken Huitfeldt, og Saudi-Arabias utenriksminister, Faisal Bin Farhan, hadde et
offisielt møte i sommer, og norsk og internasjonal kritikk av brudd på menneskerettigheter i Saudi Arabia er gått noe tilbake. I alle tilfeller er det viktig å opprettholde forbindelsene mellom Norge og Saudi-Arabia.
Begge de oljerikene landene har lignende økonomiske modeller, med store offentlige investeringsfond som forvalter pengesekken. I Saudi Arabia heter det offentlige
investeringsfondet ‘Public Investment Fund’ og er blant et av de største suverene formuefondene i verden, på 5. plass etter Kina, Kuwait og Norge. Fondet ble opprettet i 1971.
Mange interesserte i nytt prosjekt
Et mye omtalt prosjekt er NEOM – som står for ‘neo mustaqbal’ – ny fremtid. Dette ble satt i gang av landets leder, Kronprins Mohammed Bin Salman, en ung, kreativ og teknologi-interessert hersker. Episenteret av NEOM-prosjektet ligger sør i landet og er et bystat-prosjekt som kun drives på fornybar kraft og eksporterer grønn energi. Det skal stå ferdig om litt over 10 år og kalles «fremtidens by» på grunn av sin unike visjon.
GCC-landene (Gulf Cooperation Council) jobber iherdig med å skape næringer innenfor «ikke-olje-økonomien». Næringer som er bærekraftige og digitaliserte, altså økonomier som passer inn i 2023 – og inn i fremtiden.
Derfor har GCC-landene lagt inn ekstra tid og penger for å kunne gå sammen om samordnede politiske investeringer på tvers av landegrensene.
Hvem vil ta ansvaret for at oljefondet forvaltes smart og effektivt?
En av hovedinntektene fremover skal også være turisme, noe som tidligere ikke var tilfellet, da de eneste turistene i landet som kunne få visum, var muslimer som kom på pilegrimsreise til Mekka. Men alt dette er endret i 2023, og flere lands borgere kan nå ganske enkelt få e-visum.
Kongeriket tiltrekker seg toppidrettsutøvere med milliardlønninger, og forretningseiere fra Silicon Valley og Europa som vil etablere seg i NEOM. Alle de store vestlige selskapene har allerede fått plass i NEOM, så selv om bystaten ikke eksisterer helt enda, selger konseptet godt.
Turisme er noe golfstatene satser stort på fremover, og det investeres i både sommer- og vinterfasiliteter slik som i fjellene i Saudi-Arabia der det i disse dager bygges et alpinanlegg.
Hva er vårt fortrinn, om vi ser bort fra oljen?
En fordel for Saudi-Arabia er nå at landet er uavhengig av europeisk økonomi og handel, og egentlig vinner på at det er krig og at oljeprisene øker. På mange måter er det også Saudi-Arabia som bestemmer hvor høye prisene blir, da de har stor innflytelse på store deler av den globale produksjonen.
På tross av våre store forskjeller når det gjelder styresett, menneskerettigheter og demokrati, har vi kanskje også ett og annet å lære av Saudi Arabia sin økonomiske modell.
Norge har faktisk det største oljefondet i verden, langt større enn golflandenes.
Men Norge er ikke proaktivt nok, og trenger å tenke kreativt og fremtidsrettet, basert på de unike ressursene og egenskapene som finnes her i landet. Nå som vi befinner oss i en usikker verden og nå som makt er endret globalt, og Kina skyter fart økonomisk, er vi knappe på tid.
Vi må stille de riktige spørsmålene: Burde vi videreutvikle vår maritime sektor? Hvordan skal vi være internasjonalt konkurransedyktige fremover? Hva kan nordmenn bli flinkere til, og kan vi utvikle ekspertise på hjemmebane som kan selges i utlandet? Hva er vårt fortrinn, om vi ser bort fra oljen? Hvem vil ta ansvaret for at oljefondet forvaltes smart og effektivt?
De neste årene krever høy grad av presisjon og analyse i en turbulent økonomisk og politisk hverdag, og Norge må, slik som GCC-landene, tenke grønt, digitalt og innovativt. Noen ganger må vi legge vekk politiske spørsmål, for å lære av hverandre og skape bedre samfunn.
Våre leserinnlegg er meningsytringer som gir uttrykk for skribentens holdning. Se her for mer informasjon om hvordan du sender et innlegg til våre debattsider.