Spaltist Lily Bandehy skriver den 8. august i et innlegg i Nettavisen at muslimer «på ingen måte er en minoritet». Hva er formålet med en slik påstand? «Å diskutere islam og migrasjon er som å trå over en rød linje», skriver hun også. Før jeg fortsetter: Jeg tilhører «regressiv islamo-venstre», merkelappen forfatteren og journalisten Walid Al-Kubaisi i sin tid ga meg. Så er det sagt.
Norsk statistikk 2023
Bandehy er opprinnelig muslim, men har konvertert til kristendommen. Hun tilhører dermed den religiøse majoritet i Norge, med 3 876 993 medlemmer. Som stifter av Ex-Muslims of Norway er hun en minoritet blant minoritetene i Norge.
Norge har 5 504 329 innbyggere, derav 182 607 registrerte muslimer i trossamfunn (3,31 prosent). Det totale antall innvandrere er 877 227 og 79 prosent av dem er ikke-muslimer.
Ifølge Bandehy er det 200 000 muslimer i Norge (3,6 prosent av Norges befolking), 17 393 flere enn Statistisk sentralbyrå har registrert.
Ingen dokumenterbar økning i bruk av hijab og burka
Eksmuslimer er en global opprørsbevegelse som står for ytringsfrihet, likestilling, menneskerettigheter, trosfrihet, humanisme og ateisme. De forsvarer individets rett til apostasi og blasfemi og fremmer normalisering av religiøs dissens og islamkritikk. Islamsk mentalitet skal moderniseres eller kaste islam i historiens søppelkasse.
Bandehy forteller at av 200 000 norske muslimer deltok 5000 på demonstrasjon mot Muhammed-karikaturene. Er det demonstrasjonen for over 13 år siden hun viser til, der rundt 2500 personer demonstrerte mot at Dagbladet publiserte en karikaturtegning av profeten Muhammed?
Ifølge Bandehy har særbehandlingen av norske muslimer ført til at vi ser mer hijab og burka i dag. Hvor finnes slik statistikk? Knapt en norsk kvinne ikler seg burka. Antall niqab-brukere ble estimert til cirka 50 til 100 personer. Det er blitt færre nå, sier en intern informant. Og det er sjeldent at de som bærer niqab gjør det over lang tid. Vanligvis slutter de etter en stund, sier en annen informant. Og slettes ikke alle muslimer dekker håret.
Religiøs dissens er normalt
Bandehy siterer Al-Kubaisi på at Ahmad som bor på Stovner eller Holmlia på alle nivåer er en majoritet. På skolen, i bydelen og globalt, unntatt på det nasjonale. Dette, i kontrast til en eksmuslim, homofil, ateist og en jøde.
At muslimske skeive er minoriteter i minoriteten, er riktig. Som Bandehy, rett nok, sier, er de 200 000 muslimene i Norge ingen homogen gruppe. Som alle religioner har også islam flere trosretninger.
Internt og åpent diskuterer norske muslimer innen egen og på tvers av trosretninger vesentlige temaer, noen hetser muslimske minoriteter, flere krangler mer eller mindre på høflig vis. På lik linje med alle religioner er det lite trolig at de vil oppnå enighet. Religiøs dissens er normalt.
Sårbare for dehumanisering
Norsk muslimsk filosofi er fokusert på kritiske tolkninger av hellige skrifter. Norske muslimske kvinner insisterer på kvinneperspektiv: forholdet mellom mann og kvinne, kvinnelig lederskap i islam og tolkning av religiøse tekster uten patriarkalsk struktur.
Karikatur og koranbrenning er det ikke alle som er så opptatt av. Dog er norske muslimer, uansett ståsted eksponert for dehumaniserende og demoniserende hat som spys ut i det norske samfunn, der koranbrenning er en integrert del. Å kjempe mot dette, er ikke en slags muslimsk form for ytringsfrihet. Dette angår oss alle!
Ubah Aden mer nyansert
Uansett om andre minoriteter teller færre personer, så er de 3,31 eller 3,6 prosent av muslimene i Norge de facto en minoritet. Hvorfor nekter Bandehy for dette? For å skremme oss til å tro at norske muslimer, sammen med europeiske og 2 milliarder globalt, utgjør en farlig majoritet som iherdig jobber for å overta Europa?
I en mer nyansert uttalelse om kvinneopprør mot styret i Tawfiiq Islamsk Senter på Grønland i Oslo, sa Ubah Aden: «Dere slipper ikke kvinner inn i styret fordi dere bruker hersketeknikker og forholder dere til klanstrukturer». Spot on!
Våre leserinnlegg er meningsytringer som gir uttrykk for skribentens holdning. Se her for mer informasjon om hvordan du sender et innlegg til våre debattsider.