- Arbeiderpartiets utenrikspolitikk er ikke irrasjonell - 07.12.2024
- BRICS samarbeidet: Noe mere enn et økonomisk samarbeid? - 12.11.2024
- Det blir verre før det blir bedre for palestinerne - 03.10.2024
I podcasten min «Political Bark», tar jeg for meg ulike politiske og samfunnsrelaterte spørsmål. I hver episode bringer jeg en ny gjest, og lytterne får, på engelsk, innblikk i et spennende tema som angår både det mangfoldig sammensatte Norge og verden. Jeg ønsker å bringe samfunnsmessige og politiske spørsmål, både med globalt og nasjonalt perspektiv. I episoden sluppet den 8. september 2023 møter vi en av Afghanistans viktigste kvinnelige aktivister – en viktig stemme for kvinner og barns rettigheter.
Regjeringen, ved stortingsrepresentant og tidligere utenriksminister Anniken Huitfeldt, sendte i 2022 et privatfly til Afghanistan for å hente en delegasjon av representanter fra Taliban til Oslo. Regjeringen – og fredsnasjonen Norge – hadde store ambisjoner om at et slikt møte i Oslo ville kunne hjelpe med å rydde opp i situasjonen for kvinner i Afghanisan; og at vi ville kunne markere oss globalt som pionerer i dette arbeidet. Den handlingen er svært korttenkt og har kanskje virket attraktiv i teorien, men virker dårlig i praksis.
De glemte kvinnene
Etter at NATO trakk seg ut av Afghanistan i mai 2021, har Vesten på mange måter glemt problemet Afghanistan. Vi fokuserer så mye på krigen mot Russland på vårt eget kontinent, at vi har glemt de verdiene vi holdt så høyt under «operation enduring freedom», som NATO-engasjementet i Afghanistan etter den 11. september 2011 så fjongt var titulert. Glemt er også kvinners situasjon i Afghanistan og deres behov for hjelp fra resten av verden.
I min podcast Political Bark snakker jeg med en av Afghanistans viktigste kvinnelige aktivister og stemmer for kvinner og barns rettigheter. En modig ung kvinne som risikerer livet for å gi folket sitt utdanning. Pashtana Dorani forteller om hva Norge kan gjøre fremover for å hjelpe kvinner i hjemlandet. For eksempel gjennom å støtte organisasjoner som hennes egen, ‘Learn’, som gir unge utdanning både digitalt og «på bakken».
«Norge og Europa kan utstede visum til kvinner med høyere utdanning i Afghanistan» […]
Det er dette hun har jobbet med, helt siden hun innså at hennes politiske karriere i landet ble umulig etter at Vesten trakk seg ut og Taliban tok fullstendig kontroll over landet.
Videre nevner hun at Norge og Europa kan utstede visum til kvinner med høyere utdanning i Afghanistan som kan studere i Europa eller i Norge, og så gi tilbake på den måten: «Vi må ikke glemme at flere generasjoner av smarte og sterke kvinner sine liv går tapt når de nå ikke lenger får lov til å jobbe eller gå på skole», sier Dorani.
Norge og Vesten har et ansvar, og selv om vi i øyeblikket har mistet interessen for denne delen av verden, blir det problematisk å skulle skyve afghanske kvinners fremtid under teppet, når vi brukte så mange år på å forbedre deres situasjon.
Våre leserinnlegg er meningsytringer som gir uttrykk for skribentens holdning. Se her for mer informasjon om hvordan du sender et innlegg til våre debattsider.