- Vi har noe å lære av menneskene på asylmottaket - 30.03.2019
- Et lite skritt i riktig retning - 03.01.2018
Denne teksten ble først publisert i Vårt Land den 25. mars 2019.
Nylig var det Nowruz – persisk nyttår – som blant annet feires i Iran og Afghanistan. Ifølge FN er det en dag som fremmer fred og solidaritet, forsoning og nærhet og som bidrar til kulturelt mangfold og vennskap blant folk og forskjellige kulturer.
Refstad Transittmottak i Oslo bydde opp til fest der nettopp dette skjedde. Det var kaker, potetgull og herlig musikk fra DJ Arash. Barn som stod og gledet seg til festlokalet skulle åpne. Og store og små som danset og koste seg inn i de sene nattetimer.
Kanskje har vi noe å lære av menneskene på mottaket?
Møt mennesker med inkludering, og få noe positivt tilbake
Måten mennesker blir møtt på, betyr mye for hvordan det går med dem. Det har noe å si om man møtes med mistenkeliggjøring, mistillit og lukkede dører, eller om man møtes med tillit, åpenhet og inkludering. Møtes mennesker på en god måte, får de lyst til å gi noe tilbake.
Nye tall fra SSBs årlige undersøkelse «Holdninger til innvandrere og innvandring», viser at folk flest er positivt innstilt til innvandrere og at holdningene er blitt mer positive over tid. Den viser også at de som har mest kontakt med innvandrere, er de som har mest innvandrervennlige eller liberale holdninger – et funn som ser ut til å gå igjen hvert år.
Omgås nye mennesker, og du vil lære
Det er lett å dele mennesker inn i grupper, skape splid og mistenksomhet. Det er det på tide vi slutter med. Vi mennesker har mer til felles enn vi tror, og det finnes ikke noe «oss» og «dem». Men for å skape mer forståelse og toleranse er vi nødt til å omgås og snakke mer med hverandre – på tvers av ulike kulturer, religioner og politiske skillelinjer.
Kanskje har vi noe å lære av menneskene på mottaket? Det er fint å se hva de ansatte gjør for beboerne i en ellers krevende hverdag. Og det er rørende å se at mennesker i alle aldre fra land som Afghanistan, Syria, Tyrkia, Venezuela, Somalia og Eritrea koser seg, danser og har det fint med hverandre – uavhengig av språk, kultur og religion.
Det gir håp.