– Det finnes ingen quick-fix i debatten om hvorvidt det er i orden å legge øre til Steve Bannons stemme i Bergen. Vi må ta på alvor at denne type debatter er mangefasetterte, skriver Mina Bai
Foto: Henrik Beckheim / miifotos.com
Invitasjonen til Mediedagene av alt-right-politikeren Steve Bannon, og spørsmålet om hvorvidt han skal ha lov til å snakke eller ei, krever en saklig og informert debatt – ikke splittende identitetspolitikk. 
Mina Bai

 

Les også: Forfatter trekker seg fra Nordiske Mediedager

Følgende tekst ble første gang publisert på Mina Bais Facebook-side den 10. april

 

Jeg har fått tak i Khomeinis første bok om islamisme – for å skjønne ham bedre.

I den intellektuelle debatten om «no-platforming» ser det ut til at noen totalt har kortsluttet. Da spesielt i kjølvannet av invitasjonen av den amerikanske alt-right-ideologen Steve Bannon til Nordiske Mediedager, som avholdes i Bergen fra 8. til 10. mai i år.

Søk kunnskap om veien Bannon har gått
Debatten handler ikke om hvorvidt Bannon gis legitimitet, slik Mohamed Abdi skriver i Morgenbladet den 10. april, ei heller om at jeg skal kaste meg foran og si at jeg som innvandrer eller andre mørkhudede ikke vil høre på ham fordi vi er nettopp mørkhudete eller innvandrere. Det ville være en upassende form for identitetspolitikk

Mannen har for øvrig allerede legitimitet i at han har vært strategisjef for Donald Trump og fortsatt er mediamogul. Han trenger ikke å adde Nordiske Mediedager til sitt resyme. Det er viktig å forstå hvordan han er kommet hit. Det er disse mekanismene som gir det stødige innblikket. Akkurat som jihadistenes liv, ubehagelig og motbydelig som det fremstår, er viktig å prøve å forstå for å skjønne hva som driver dem til å brenne, halshugge og drepe andre mennesker. Om Osama Bin Laden var i live, ville man hørt på hans vrangstillinger.

På samme måte har jeg nå fått Khomeinis antikke, første bok om islamisme smuglet fra Iran for å skjønne ham bedre.

Debattens mål er ikke endelige svar
Dessverre er invitasjon av slike personer en slags catch-22, altså en situasjon det ikke helt finnes noen meningsfull utgang på. Journalist Inger Merete Hobbelstads synspunkter i Dagbladet den 5. april i år er svært interessante – hun ber om mer fakta enn moral.

Hold øye med konsekvensene og ta dem fram neste gang
Samtidig mener jeg at vi må fokusere på konsekvensene. Dessverre er det alltid fare for at slike invitasjoner tiltrekker en del mennesker man kanskje ikke hadde ønsket seg, men det er også mange av oss andre som lærer av faresignalene vi presenteres for, og i beste fall kan bruke disse preventivt i framtiden.

Å forenkle svært kompliserte spørsmål til absolutisme og identitetspolitikk blir meningsløst.