Hei. Min eks og jeg strever med å få til et godt samarbeid rundt barna våre. Vi blir fort usaklige og stygge mot hverandre, og jeg ser at det går utover barna. Noen ganger sier og gjør jeg ting jeg ikke er stolt over, og jeg har lyst til å jobbe med dette. Har dere noen tips?
Hilsen en mor som vil jobbe litt med seg selv
Hei,
For et flott utgangspunkt. Du forteller at du kjenner på et ubehag over ting du sier og gjør, og vil gjøre noe med det. Det er en god investering for barna dine. Det er jo slik at når vi har sterke følelser så er det vanskeligere å være behersket, og vi strever med å ta gode valge. I en foreldrekonflikt så handler det om barna våre, som jo er det viktigste vi har. Det er ikke vanskelig å finne feil hos andre. Samtidig er den eneste vi egentlig kan endre oss selv.
Digitalt minikurs
Vi har lyst til å løfte opp et tilbud som familievernet tilbyr digitalt. På YouTube ligger det et kurs som heter minikurs. Det er rettet mot foreldre med et utfordrende samarbeid etter samlivsbrudd. Dette kurset kan du se når det passer deg, og gjerne flere ganger hvis du vil. Du kan også stoppe opp og tenke over hvor du er i forhold til det som blir presentert på kurset. Kurset tar for seg mange temaer som oppmuntrer til refleksjon.
Et av temaene i kurset er den såkalte konflikttrappa. Her vises det hvordan foreldre kan snakke sammen på flere nivåer. En typisk situasjon kan begynne med at man er uenige om en sak. Denne uenigheten kan føre til at det også kommer tanker om at den andre foreldre er håpløs som person. Etter hvert vokser problemet, og plutselig blir alt vanskelig. Det er lett å huske andre konflikter, og ikke tenke så mye på hvordan den andre opplever den samme situasjonen.
Herfra er det lett å begynne å snakke med andre om eksen, i stedet for å snakke direkte til hverandre. Til slutt kan det eskalere i åpen fiendtlighet, hvor det snakkes stygt både om hverandre og til hverandre. Vi vet at barn opplever dette som svært vanskelig.
Gjennom kurset blir du oppmuntret til å tenke over hvor på trappa du befinner deg. Det å være uenig om en sak vil jo skje, men etter hvert som nivåene øker blir problemet større. Hvordan kan du holde deg på saklig uenighet og ikke gå videre opp på trappa?
Hvis du tenker over dette mens dere snakker sammen, kan det være en hjelp for deg selv til å være saklig og ikke kritisere den andre, baksnakke eller være fiendtlig. Dette kan være ditt bidrag til en bedre samtale om et tema, uten at du sier ting som du angrer på etterpå.
Igjen – se kurset og se om det er noe der som kan hjelpe deg til å nå målet. Det er så flott at du vil se på egen rolle, og for barna dine kan det gjøre stor forskjell.
Lykke til!
Hilsen familievernkontoret Nedre Romerike