Alle partnerdrap er varsla drap.
Siden 2000 har rundt 200 personer blitt drept hvor partneren er siktet av politiet eller dømt i domstolen. Flesteparten av ofrene er kvinner.
Det starter med vold i nære relasjoner. Det starter med stalking. Det starter med å ikke forstå at nei betyr nei. Det starter med manglende evne til å forstå at forholdet har tatt slutt.
Drapet i Elverum gjør et sterkt inntrykk på meg. Jeg har tilbrakt hele 2. januar på å gråte, føle på frykt og oppgitthet. Dette var en ung kvinne med hele livet foran seg. Hun var en uendelig ressurs. Dette var ikke starten på et nytt år noen av oss ønsket oss.
Rett før jul la regjeringen fram en opptrappingsplan mot vold i nære relasjoner og seksuelle overgrep mot barn og unge. Politikk på papiret betyr ingen verdens ting hvis det ikke blir praktisk politikk ute i samfunnet. Dette handler om menneskeliv!
Ifølge bistandsadvokaten ba kvinnen gjentatte ganger om voldsalarm og omvendt voldsalarm uten at hun fikk det innvilget. Derfor er det naturlig at familien er dypt skuffet over oppfølgingen avdøde fikk fra politiet. Det er lett å forstå skuffelsen.
Det er i sånne saker det skjærer seg ekstra i magen når politikken vi bestemmer ikke blir satt ut i live.
Rett før sommeren 2023 la regjeringen fram en proposisjon om å utvide ordningen med omvendt voldsalarm, slik at den kan brukes ved besøksforbud. Endelig – tenkte jeg – og mange med meg.
Dette er viktig beskyttelsestiltak som mange har ventet på. Sammenliknet med tidligere regler om omvendt voldsalarm, kan elektronisk kontroll av et besøksforbud ilegges raskere og på et tidligere tidspunkt i rettsprosessen.
Altfor mange mennesker lever med vold i nære relasjoner.
Altfor mange mennesker lever med vold i nære relasjoner. Med partnere og ekspartnere som utøver vold av ulike slag. Fysisk, psykisk, seksuelt, materielt eller økonomisk. Og mange av disse menneskene kan ikke føle seg trygge bare ved å «gå fra hen». Det trengs beskyttelsestiltak. Vi må bruke omvendt voldsalarm mye oftere.
Mine tanker går til Rahavy Varatharajans familie og venner. Akkurat nå må de ivaretas, deres frustrasjon må lyttes til og vi må som samfunn, og særlig oss politikere – ta læring. Ett liv vi mister er ett for mye.
Regjeringen satte ned og finansierte en partnerdrapskommisjon som er planlagt oppstart i løpet av første halvår 2024.
Kommisjonen skal gjennomgå drapssaker der gjerningspersonen er daværende eller tidligere partner. Formålet er å bidra til læring av feil og videre utvikling av arbeidet med å forebygge alvorlig partnervold og partnerdrap.
Dette er innmari fattig trøst for de vi allerede har mistet. Men likevel bør være et udelt nyttårsløfte fra oss alle. Ikke bare i teorien, men også i praksis.
Hvil i fred, Rahavy.
Opprinnelig publisert i OA, republisert med tillatelse.