Anerkjennelsen må markere en ny start på Norges arbeid for et fritt Palestina

Oljefondet har så langt tjent over syv milliarder kroner på selskaper som forsyner Israel med våpen siden 7. oktober, skriver Simen Bondevik i dette innlegget.
Foto: Flickr/U.S. Army/Markus Rauchenberger
Norske våpen har også blitt solgt til Israel og brukt i deres krigføring på Gazastripen.

28. mai anerkjente Norge endelig Palestina som en selvstendig stat. Det er svært gode nyheter, og burde vært gjort for lenge siden. Regjeringen fortjener anerkjennelse for denne avgjørelsen. Fremover er det svært viktig at Norge viser gjennom politisk handling at dette er en ny start på Norges arbeid for et fritt Palestina. 

Må forhindre folkemord

Situasjonen i Gaza er umenneskelig og grusom. Mer enn 36.000 mennesker er drept og over 82.000 såret siden 7. oktober. Vi er vitne til et folkemord på palestinere. Norge, som anerkjenner folkeretten, internasjonale lover og FN, er forpliktet av kjennelsen til å gjøre alt i vår makt for å forhindre et folkemord på den palestinske befolkningen.

Noe av det viktigste politikerne på Stortinget kan gjøre, er å kreve at Oljefondet trekker ut alle sine investerte midler

For å oppfylle denne forpliktelsen er det mye som gjenstår. Oljefondet har så langt tjent over syv milliarder kroner på selskaper som forsyner Israel med våpen siden 7. oktober. Noe av det viktigste politikerne på Stortinget kan gjøre, er å kreve at Oljefondet trekker ut alle sine investerte midler som bidrar til å støtte Israels regime og okkupasjonen av palestinsk land.

Norske våpen har også blitt solgt til Israel og brukt i deres krigføring på Gazastripen. Den store våpenprodusenten NAMMO, som eies 50% av den norske stat, har en våpenfabrikk i USA. Derfra er 1.800 rakettkastere sendt til Israel, noe Norge har tjent store penger på. Etter mitt syn er det fullstendig uakseptabelt at norske våpen brukes i Israels brutale krigføring. Norsk våpeneksport til Israel må settes en stopper for umiddelbart, og vi må kreve sluttbrukererklæring med re-eksportklausul av alle land.

Umiddelbar våpenhvile

Av andre viktige tiltak mener jeg Regjeringen bør fortsette å være en pådriver for en umiddelbar våpenhvile. De bør også støtte arbeidet til den internasjonale BDS-bevegelsen og støtte Palestina med en langsiktig hjelpepakke slik Norge har gitt Ukraina.

Det er mye som gjenstår før Norge gjør det som kreves av oss i møte med Israels brutale folkemord på det palestinske folket. Mitt håp er at Regjeringen nå vil bruke anerkjennelsen som et vendepunkt i Norges arbeid for et fritt Palestina. Det haster.