Palestinaaktivister fortjener en unnskyldning

Jeg og flere, som Magdi, har påpekt at kritikk av Israel som stat eller sionisme ikke er antisemittisme, men at det er farlig og sette likhetstegn mellom jødisk identitet og denne politiske ideologien, skriver Hatem Ben Mansour Antirasist i dette innlegget.
Foto: Ingivld Mjøen Sausjord, Palestinakomiteen
Når Utenriksministeren må forsvare Norges politikk fra beskyldninger om antisemittisme, og sier Israel ikke lenger kan bruke det som skjold fortjener mange palestinaaktivister en unnskyldning.

Gjennom vinter og vår har jeg og mange med meg måtte forsvare vår støtte til Palestina, og motstand mot Israel og statens ideologi, mot beskyldninger om antisemittisme fra såvel media, kommentatorer og konservative tenketanker, som Det Mosaiske Trossamfunn. 

Palestina- og antikrigsaktivister har blitt truet med anmeldelser og arbeidsgivere har blitt kontaktet eller tagget i sosiale medier for å få dem sparket på grunn av deres synlige motstand mot Israels okkupasjon og krigsforbrytelser, som med fakta på bordet vil betegnes som et folkemord.

Jeg og flere, som Magdi, har påpekt at kritikk av Israel som stat eller sionisme ikke er antisemittisme, men at det er farlig og sette likhetstegn mellom jødisk identitet og denne politiske ideologien.

Utenriksminister Espen Barth Eide er sterkere i ordbruken og svarer at Israel ikke kan bruke antisemittisme som skjold mot kritikk lenger når Norge beskyldes for antisemittisme for sin politikk ovenfor Palestina og Israel. De samme konservative medier, kommentatorer og tenketanker angriper likevel ikke i flokk, er det flere som bør kjenne sin besøkelsestid.

Å sette etniske grupper i politisk bås som sionister eller islamister og sette del opp mot hverandre bygger opp under rasisme og antisemittisme. Det er vi mange som har advart mot. De økte motsetningene med manglende dialog og en polarisert politisk debatt og økt antisemittisme og muslimhat må tas på alvor, og må tas ved roten.  

Medias binding til jøder og Israel har bidratt til økt antisemittisme

Mens det er mye som tyder på at medias binding til jøder og Israel har bidratt til økt antisemittisme, er det sikkert at påstandene om antisemittisme har ført til økt muslimhat, hets og vold mot Palestinaaktivister. Ta en titt i et åpent kommentarfelt eller be om å se innboksen til profilerte personer som støtter Palestina vil du se hvordan hatet florerer, og senest for få dager siden ble Palestinateltet i Spikersuppa angrepet med kniv, et av mer enn en håndfull angrep det siste halve året.

Beskyldninger om antisemittisme skaper farlige og uløselige konflikter i internasjonal såvel som nasjonal politikk. Flere norske medier bør gå i seg selv og en rekke norske palestinaaktivister fortjener en unnskyldning.