Kosmopolitisk etikk: vårt krysskulturelle ansvar

Mennesker i alle aldre, fra alle grupper og alle sosiale lag er velkomne til å bidra til verdens største kunstverk. Inkludering er en del av kunstner Marcos Antonios filosofi
Foto: Impressions of Humanity/Facebook
I møte med vår tids komplekse virkelighet, det nødvendig å nyansere og videreutvikle vår forståelse av kosmopolitisme. skriver Julie Lillelien Porter i dette innlegget.
Julie Lillelien Porter
Latest posts by Julie Lillelien Porter (see all)

Norge har gjennomgått en bemerkelsesverdig transformasjon siden 1960-tallet. Fra å være et relativt homogent samfunn, har vi utviklet oss til å bli en nasjon preget av kulturelt mangfold. Denne utviklingen reiser viktige spørsmål om hvordan vi kan forstå og praktisere kosmopolitisme i dagens kontekst. Tradisjonelt har kosmopolitisme handlet om ideen om at alle mennesker tilhører et globalt fellesskap, uavhengig av nasjonale, religiøse eller kulturelle grenser. Dette perspektivet fremmer tanken om en global etikk og universelle verdier som forener mennesker på tvers av landegrenser. Men i møte med vår tids komplekse virkelighet, er det nødvendig å nyansere og videreutvikle vår forståelse av kosmopolitisme.

I 2024 har nærmere 20% av Norges befolkning innvandringsbakgrunn. Denne demografiske endringen krever nye tilnærminger til hvordan vi forstår og praktiserer kosmopolitisme. Kosmopolitisme handler ikke bare om abstrakte ideer om globalt borgerskap, men om konkrete utfordringer og muligheter i våre lokalsamfunn.

Den ghanesisk-britiske filosofen Kwame Appiah har gitt viktige bidrag til denne diskusjonen. I sin bok “Cosmopolitanism: Ethics in a World of Strangers” argumenterer han for at kosmopolitisme innebærer moralske forpliktelser overfor andre. Dette oppnås ved å ta både våre egne og andres liv på alvor, og aktivt søke kunnskap om ulike kulturer og trossystemer. Denne tilnærmingen kaller Appiah for kosmopolitisk etikk.

I en tid preget av polarisering og mistillit, er Appiahs perspektiv særlig verdifull. Han oppfordrer oss til å nyansere vår forståelse av kulturelle forskjeller for å unngå forenklede generaliseringer. For eksempel er det viktig å skille mellom religion og kultur, og ikke anta at alle praksiser innenfor en gitt gruppe er religiøst motivert. Å øke vår kulturelle intelligens for å kunne navigere i et stadig mer krysskulturelt liv, er en forutsetning for kosmopolitisme.

Det er viktig å skille mellom religion og kultur, og ikke anta at alle praksiser innenfor en gitt gruppe er religiøst motivert.

Et konkret eksempel på behovet for økt kulturell kompetanse finner vi i politietaten. Det er bekymringsfullt at Politihøgskolen mangler fagretninger i sitt bachelorprogram som adresserer de kulturelle utfordringene politiet møter i sitt arbeid. Et slikt gap mellom utdanning og praksis fører til misforståelser og lite tillitsvekkende håndteringer av situasjoner som involverer personer med ulik kulturell bakgrunn.

Kosmopolitisk etikk handler ikke om å utviske kulturelle forskjeller, men om å skape en plattform for gjensidig forståelse og respekt. Det innebærer å anerkjenne at vi alle er formet av våre kulturelle bakgrunner, samtidig som vi er i stand til å se forbi disse og verdsette vår felles menneskelighet.

I praksis betyr dette at vi må være villige til å engasjere oss i vanskelige samtaler og utfordre våre egne forutinntatte oppfatninger. Det kan innebære å delta i interkulturelle arrangementer, lære nye språk, eller aktivt søke vennskap på tvers av kulturelle grenser. For beslutningstakere og institusjoner betyr det å sikre at representativt mangfold reflekteres i alle lag av organisasjonen, fra utdanning og arbeidsliv til kultur og politikk. 

Samtidig må vi være oppmerksomme på utfordringene som følger med økt mangfold. Spørsmål om integrering, verdikonflikter og sosial samhørighet må adresseres åpent og ærlig. Kosmopolitisk etikk handler ikke om å ignorere reelle problemer, men om å møte dem med empati, kunnskap og en vilje til å finne felles løsninger. En kosmopolitisk praksis betyr at kulturell kompetanse styrkes gjennom samhandling og faktiske erfaringer. 

Norges fremtid er uløselig knyttet til vår evne til å navigere i et mangfoldig samfunn og en verden av kulturelle forbindelser. Dette krever innsats fra alle samfunnslag. Utdanningssystemet må styrke sin rolle i å fremme interkulturell forståelse. Arbeidslivet må bli bedre på å verdsette og utnytte mangfold som en ressurs. Politikere og ledere må gå foran som gode eksempler ved å fremme inkluderende praksis. Kosmopolitisk etikk er ikke en utopi, men en nødvendig tilnærming for å møte vår tids utfordringer. Ved å erkjenne vårt krysskulturelle ansvar og aktivt arbeide for å bygge broer mellom ulike grupper, kan vi skape et mer rettferdig, fredelig og bærekraftig samfunn. 

Dette er ikke bare et moralsk imperativ, men også en pragmatisk nødvendighet i en verden hvor våre skjebner er stadig mer sammenvevde.