UDI nekter palestinske Mustafa og Waseem å gå på UWC Red Cross Nordic i Norge

Hvis Mustafa og Waseem i det hele tatt skal ha noen sjanse på høyere utdanning eller å kunne oppfylle drømmene og målene sine på lik linje som alle andre UWC elever, må de inn til Norge nå.
Foto: Scanstockphoto.com: Illustrasjonsbilde
Mustafa og Waseem fikk tildelt skoleplassene etter en lang søknadsprosess hvor de to til slutt ble valgt til å representere Palestina på UWC Red Cross Nordic i Fjaler. Men UDI nekter å innvilge dem visum.

Neste uke skulle palestinske Mustafa Saleh og kompisen hans Waseem Nassar begynne på UWC Red Cross Nordic med 200 andre elever fra hele verden, alle brakt sammen av en og samme visjon: United World Colleges (UWC) er en global bevegelse som gjør utdanning til en styrke som forener mennesker, nasjoner og kulturer for fred og en bærekraftig fremtid. Men ved å nekte Mustafa og Waseem innreise til Norge, skyller UDI disse verdiene rett ned i dass, og det er skammelig.

Mustafa og Waseem fikk tildelt skoleplassene etter en lang søknadsprosess hvor de to til slutt ble valgt til å representere Palestina på UWC Red Cross Nordic i Fjaler. Mustafa har fortalt selv at dette har lenge vært en drøm for han og Waseem, en drøm som nesten gikk i oppfyllelse – før UDI skjøt den ned.

Begrunnelsen til UDI er at det ikke er sikkert at Mustafa drar tilbake til hjemlandet etter utdannelsen, selv om han har gjort det tydelig at han ønsker å studere i USA etter videregående som mange andre UWC elever. Vi mener at argumentasjonen til UDI er altfor utydelig og vag, og mener dette er en avgjørelse som virkelig må tas til betraktning på nytt.

Det er dobbeltmoralskt at vi har en statsminister som 28. Mai 2024 anerkjenner Palestina som en egen stat og dermed på papiret viser vår støtte til det palestinske folket- likevel nekter vi Mustafa og Waseem gleden av å kunne gå på videregående og få seg den utdanningen de har arbeidet for og fortjener.

Oss i Norge som med stolthet står fram som et land for fred og en bedre framtid, der nobels fredsprisen blir utdelt og har et senter dedikert til nettopp dette, bør ikke la stoltheten blinde oss for de umenneskelige handlingene som landet vårt gjør.

I tillegg anerkjenner vi det faktum at Palestina ikke er det eneste krigsrammede landet her i verden og at elever fra for eksempel Ukraina og Syria får godkjent opphold av UDI. Hvorfor skal ikke det være tilfellet for Mustafa og Waseem også? De har bevist på lik linje som alle andre UWC elever at de fortjener å gå på skolen, få seg en god utdanning og en faktisk sjanse på livet.

Som en del av UWC familien skammer vi alle oss over hvordan denne situasjonen har utfoldet seg og oppfordrer justisdepartementet til å instruere UDI om å endre praksis for flere studenter fra Palestina- i hvert fall disse som nå har fått godkjent skolegang av en UWC skole som er støttet av departementet for høyere utdanning i Norge.

Hvor ble av UWC-verdiene som Norge støttet da vi ble med i UWC-bevegelsen i 1995?

Tenk å være en ung gutt, med hele livet sitt foran seg, så blir du plutselig fratatt muligheten til høyere utdanning? UWC-opplevelsen er et kraftig skritt fremover som kan forandre livet til en drastisk. Utdanning er en av de mest grunnleggende menneskerettighetene. Vi som UWC elever står i solidaritet, og kommer til å kjempe for den varme velkomsten Mustafa og Waseem har gjort seg fortjent til på UWC Red Cross Nordic.

Mer enn noen gang er det viktig at vi tar inn disse Palestinske elevene som har arbeidet for å få skoleplass her i Norge. Hvis Mustafa og Waseem i det hele tatt skal ha noen sjanse på høyere utdanning eller å kunne oppfylle drømmene og målene sine på lik linje som alle andre UWC elever, må de inn til Norge nå. 15. August kommer elever fra hele verden til Fjaler her i Norge, og 22. August starter de med undervisning, men i hjørnet av to rom vil to senger stå tomme og i klasserommet vil det være to pulter som ikke blir brukt- hvor bortkastet og hjerteløst er det ikke å ta fra disse to håpefulle guttene denne sjansen?

Vi må sørge for at Waseem og Mustafa kommer seg til Norge. Det er det kollektive ansvaret vi har og må ta, men også det minste disse to guttene fortjener.

Skrevet av UWC Norges 24-26 og 23-25 kull:

Yasmine Ask Geverk (UWC Maastricht)’26
Andrea Klingsheim Høyland (UWC Robert Bosch College)’26
Anna Marie Stavland (UWC Dilijan)’26
Kristine Harstad Svehaugen (UWC Red Cross Nordic)’26
Affan Faiyaz Aanas (UWC Red Cross Nordic)’26
Thora Sandvik-Kleppestø (UWC Red Cross Nordic)’26
Marta Monsen (UWC East Africa)’26
Miriam Midtkandal (UWC Mahindra)’26
Mio Lilleheier Breivik (UWC Pearson)’26
Dana Sofia Myhrvang Jakobsen (UWC Li Po Chun)’26
Sabrina Langseth (UWC Dilijan)’26
Catherine Lifei Thibault (UWC Mostar)’25
Isabel Vormoolen (UWC Mahindra) ‘26
Amalia Dyvik (UWC Red Cross Nordic)’25
Maeve Vetvik (UWC Red Cross Nordic) ‘25
Henrik Oksholsen (UWC Pearson)‘25
Mikkel Wieland (UWC Dillijan)‘25
Blanka Bech Gjørv (UWC Red Cross Nordic)‘25
Mia Noor Nabavi (UWC Costa Rica )‘25
Helene Christine Barmen (UWC USA)‘26
Emily Wachholz (UWC Pearson)
Karen Spjeld (UWC Atlantic)‘25
Oskar Stein (UWC Adriatic)’25
Vivi Engebrigsten (UWC Robert Bosch College)’25
Farzad Noor Ali (UWC Red Cross Nordic)’25
Ingrid Sofie Braastad (UWC Dilijan)’25
Henrik Blekkerud Nyheim (UWC Red Cross Nordic)’25
Bine Løken (UWC Red Cross Nordic)’26
Mattis Trønsdal (UWC Waterford Kamhlaba)’26
Erik Vikram (UWC Dilijan)’26
Vetle Strand (UWC Waterford Kamhlaba)’25
Lisa Garnaas(UWC Costa Rica)’26
Astrid Johanne Rykkja (UWC Robert Bosch)’25
Isak Borch Holst (UWC USA)’26
Jim Knop (UWC Red Cross Nordic)’25
Kristin Carelius (UWC Waterford Kamhlaba)’25
Charlotte Høivik (UWC USA)’25
Katinka Falsen (UWC Adriatic)’25
Leslie Noelle Ndikumana (UWC Red Cross Nordic)’25
Henrik Folkvord (Red Cross Nordic)’25
Elsa Glomm-White (UWC Li Po Chun)’25
Dominic Rabeszko (UWC Li Po Chun)’25
Idun Almås Anfinset (UWC Mahindra)’25
Nori Gloppen-Haugum (UWC Red Cross Nordic)’25
Aurora Reitstøen Lien (UWC Li Po Chun)’ 26
Klara Ringheim (UWC Red Cross Nordic)’ 26