Moskeer under angrep – fra Gaza til Southport

Til tross for at det er åpenbart at de høyreekstreme som herjer i britiske gater, har myndigheter og medier omtalt terroren som “protester” og til og med “sammenstøt med muslimer”,
Siden starten av folkemordet har okkupasjonshæren fullstendig ødelagt minst 604 moskeer på Gazastripen. Et annet sted i verden hvor den anti-muslimske rasismen er fullstendig åpenlys for tiden, er i Storbritannia - hvor rasistiske og islamofobe ekstremister har terrorisert blant annet moskeer.
Bareddine Maize, Mohammed Isak Abdullahi og Hawa Muuse
Latest posts by Bareddine Maize, Mohammed Isak Abdullahi og Hawa Muuse (see all)

De av oss som følger nyhetsbildet gjennom andre medier enn vestlige hovedstrømsmedier, fortsetter å se daglige bilder av utmagrede palestinske barn med istykkerrevne kropper og hudsykdommer. Vi ser videoer av foreldre som skriker mens flammene sluker barna deres i skolebygg de har søkt tilflukt i. For det finnes ingen trygge steder å søke ly, verken Rafah, sykehus eller skoler slipper unna okkupasjonsmaktens nådeløse terrorbombing. Ei heller har hellige Gudshus blitt skånet. Siden starten av folkemordet har okkupasjonshæren fullstendig ødelagt minst 604 moskeer på Gazastripen, inkludert den historiske Al-Omari-moskeen, og delvis ødelagt 200 moskeer og 3 kirker.  I juni ble det spredt et videoklipp på sosiale medier som viser israelske soldater som holder en grillfest i en vandalisert moské i Rafah. Okkupasjonsmaktens åpenlyse forakt for islam er også synlig på Vestbredden, hvor moskeen i Jenin har blitt vannhelliget . Ikke minst kommer den til uttrykk i den årelange volden mot bedende ved Al-Aqsa moskeen, og sikkerhetsminister Itamar Ben-Gvirs påstand om at moskeen tilhører jødene – vel vitende om at den er den tredje største helligdommen i islam.

Moskeer under angrep i Storbritannia

Et annet sted i verden hvor den anti-muslimske rasismen er fullstendig åpenlys for tiden, er i Storbritannia – hvor  rasistiske og islamofobe ekstremister har terrorisert moskeer, hoteller som huser flyktninger, forretninger eid av muslimer, samt mørkhudete medborgere de får øye på. Denne terrorbølgen startet etter at det ble spredt desinformasjon om at en knivmorder i Southporth var muslim og illegal immigrant, og moskeen i Southport ble et tidlig mål. I en pressemelding 4. august forklarer moskeen at dette ikke er første gang den blir et mål for islamofobe angrep, men at dette var det mest alvorlige anslaget.       

Til tross for at det er åpenbart at de høyreekstreme som herjer i britiske gater, utøver politisk vold mot sivile (per definisjon terrorisme) og er motivert av hat mot muslimer og mørkhudede, har myndigheter og medier omtalt terroren som “protester” og til og med “sammenstøt med muslimer”, og vegret seg for å bruke merkelappene rasistisk og islamofob om volden. English Defence Leauge (EDL), organisasjonen som mobiliserer til volden, har heller ikke blitt listet som en terrororganisasjon.  

Demoniserer muslimer

Bakgrunnen for denne motviljen mot å sette halen på grisen, henger sammen med det forfatteren Peter Oborne i  en artikkel i Middle East Eye omtaler som britiske medier, tenketanker og politikeres delaktighet i å radikalisere mobben. Deres medskyldighet består i å fornekte og bagatellisere islamofobi som et samfunnsproblem, og selv medvirke til å spre islamfiendtlighet gjennom å lyve om og å demonisere muslimer.  Et TV-intervju i “God Morgen Storbritannia” illustrerer godt Orbornes poeng: En muslimsk parlamentariker blir på en forhånende måte stilt til veggs av programlederne for at hun insisterer på at man bør kalle opptøyene for islamofobe. En jødisk parlamentariker hadde neppe blitt stilt tilsvarende spørsmål, med en slik fientlig tone, om antisemittisk mobb ropte jødefiendtlige slagord og  kastet murstein, brannbomber og bluss mot synagoger.  

Makthavernes støtte til apartheidstaten Israel, har gitt islamofobe aktører i Vesten økt selvtillit til å dehumanisere muslimer

Stadig flere påpeker at volden mot palestinere og britiske muslimer må sees i sammenheng. Makthavernes støtte til apartheidstaten Israel, har gitt islamofobe aktører i Vesten økt selvtillit til å dehumanisere muslimer. Folkemordet har dessuten blitt legitimert ved å spille på islamofobe troper om arabere som farlige antisemitter, terrorister og seksualforbrytere.  Videre  er EDL – i likhet med anti-muslimske høyreekstreme som Anders Behring Breivik – varme forsvarere av Israel, som de anser kjemper samme ideologiske kamp som dem.  Forskning viser også finansielle koblinger mellom pro-Israel og islamofobe grupper.   

Her i Norge har vi opplevd flere terrorangrep mot moskeer, inkludert det alvorlige angrepet på Al-Noor-moskeen i Bærum den 10. august 2019, utført av Philip Manshaus. Slike rasistiske og islamofobe handlinger, som gjør selv gudshus, der folk søker ro og trygghet, til mål, krever en sterk og målrettet respons. En viktig motgift mot denne typen terror er bevisstgjøring og kunnskapsformidling. Det er avgjørende å erkjenne at slike hatefulle handlinger ikke oppstår i et ideologisk vakuum. De muliggjøres av et politisk ordskifte, et kunnskapsregime og mediebilder som fremstiller islam og muslimer som trusler.