SIAN kommer, men du trenger ikke å komme

Vår erfaring er at det beste svaret på Sians provokasjoner er å la dem stå alene. Ved å unngå konfrontasjon gir vi ikke næring til deres hat, skriver Sajid Mukhtar, Gruppeleder, Partiet Sentrum Drammen.
Foto: Victoria Åsne Kinsella
Stopp Islamiseringen av Norge (SIAN) planlegger igjen en markering på Strømsø torg i Drammen. Vi har sett deres taktikk før: å provosere, splitte og skape uro. Men vi som samfunn har et valg. Vi kan la oss rive med av provokasjonene, eller vi kan stå sammen i ro og fred, og vise at vi er sterkere enn hatet.

Drammen som et forbilde for fredelig sameksistens

Drammen er en by preget av mangfold og et ønske om fredelig sameksistens. Under Sian-markeringen i mai 2022 viste vi hvordan et sterkt fellesskap kan stå sammen mot hat. Frivillige organisasjoner, tros- og livssynssamfunn og innbyggere kom sammen for å sikre at dagen forløp fredelig. Vi oppfordret til ro og til å holde seg unna provokasjonene, og det fungerte. Ved å velge å la Sian stå alene, viste vi at deres forsøk på å skape splittelse ikke har noen plass i Drammen.

Jeg var selv til stede ved den forrige markeringen, ikke for å konfrontere, men for å bidra til ro. Sammen med andre frivillige delte jeg ut roser til ungdommene og oppfordret dem til å delta i alternative aktiviteter, som konserten i Byparken. Dette gjorde vi for å vise at det finnes positive måter å uttrykke uenighet på, og at vi kan stå sammen for å bevare freden.
En oppfordring til å holde seg unna Drammen: Sian kommer, men du trenger ikke å komme
Vi har sett at det ofte er tilreisende som blir provosert og skaper uro. Derfor oppfordrer jeg ikke bare Drammens innbyggere, men også alle andre som vurderer å reise hit, om å holde seg unna. Vår erfaring er at det beste svaret på Sians provokasjoner er å la dem stå alene. Ved å unngå konfrontasjon gir vi ikke næring til deres hat.
Som far til fire barn, vil jeg snakke med mine barn om å holde seg borte fra Strømsø torg denne dagen. Jeg oppfordrer andre foreldre til å gjøre det samme. Hvis barna likevel ønsker å møte opp, vær der med dem. Veiled dem til å opptre ansvarlig og vise at det finnes bedre måter å møte hat enn med konfrontasjon.

Oppfordring til alternative aktiviteter

For å bidra til en fredelig dag, bør vi alle fokusere på alternative aktiviteter som fremmer fellesskap og glede. Jeg oppfordrer Drammen kommune til å arrangere slike aktiviteter, slik de gjorde tidligere. Gratis konserter, idrettsarrangementer og samlinger i parker kan gi et trygt og positivt alternativ for alle som ønsker å uttrykke sin uenighet på en fredelig måte.
Alle som bidrar til slike arrangementer, gjør en viktig investering i fremtiden for våre barn. Vi viser dem at det finnes konstruktive måter å håndtere uenighet på, uten å ty til vold eller splittelse. Dette er verdier vi ønsker å overføre til neste generasjon.
Jeg vil også oppfordre imamene og andre religiøse ledere til å informere sine menigheter om dette under fredagsbønnen. Den beste måten å vise motstand på er å ikke møte opp til markeringen. La oss sende et tydelig budskap om fred og ro, og vise at vi står sammen mot hatet.

La oss vinne over hatet sammen

Det er opp til oss å vise at vi ikke lar oss provosere. Responsen vi fikk etter den forrige markeringen var positiv, og vi har muligheten til å gjenta suksessen. La oss stå sammen for et Drammen – og et Norge – som velger fred fremfor konflikt. Vi er sterkere når vi står samlet mot de kreftene som ønsker å så splid.

Sian kommer, men vi trenger ikke å være der for å bevise at vi står samlet. Vi har allerede vist hva vi står for, og det er noe vi kan fortsette med. La oss bruke denne dagen til å fremme fred, forståelse og fellesskap.