Behzad Khosravis liv er i fare til tross for beskyttelsesstatus

Khosravi, som har vært bosatt i Sulaymaniyah i Kurdistan-regionen (Irak) i flere år, ble pågrepet av sikkerhetsstyrkene.
Kurdisk politisk flyktning ble utlevert fra kurdistan regionen i Irak til Iranske myndighetene.

Behzad Khosravi, en kurdisk flyktning fra byen Saqqez og medlem av Kurdistans demokratiske parti i Iran (PDKI), har i løpet av de siste to ukene blitt innkalt to ganger av sikkerhetsstyrkene (Asayish) i Kurdistan-regionen i Irak. Etter den andre innkallingen og flere dagers arrestasjon, ble han overlevert til det iranske regimet, noe som er blitt bekreftet av PDKI- partiet og kurdiske nyhetsbyråer og menneskerettighets organisasjoner. 

Khosravi, som har vært bosatt i Sulaymaniyah i Kurdistan-regionen (Irak) i flere år, ble pågrepet av sikkerhetsstyrkene som hevdet at han manglet tillatelse til å oppholde seg i regionen og ikke var politisk aktiv. Dette har imidlertid blitt sterkt avvist av PDKI- partiet og Khosravis familie. De påstår at han har hatt lovlig opphold i Kurdistan-regionen i over ti år og har vært en aktiv politisk deltaker i PDKI i syv år, ifølge Kurdistanmedia

Khosravis søster, Bigird Khosravi, har uttalt at broren hennes var en arbeider, og at familien har vært bosatt i Kurdistan-regionen i Irak siden 2014. Hun bekrefter at Behzad ble medlem av PDKI i 2017, og understreker at han har hatt lovlig opphold i regionen. Ifølge menneskerettighetsaktivister ble Khosravi pågrepet og torturert i Sulaymaniyah før han ble overlevert til iranske myndigheter. Partiet opplyser at han var registrert som politisk flyktning hos FNs høykommissær for flyktninger, noe som skulle gi ham beskyttelse mot utlevering til Iran. 

Nyheten om Khosravis overføring til Iran kommer rett før Masoud Pezhikians planlagte første utenlandsreise. Mohammad Kazem Al Sadegh, Irans ambassadør i Irak, har uttalt at en sikkerhetsavtale mellom Iran og Irak, signert for to år siden, fokuserer på “grensesikkerhet.” Denne avtalen omfatter blant annet avvæpning av kurdiske grupper og flytting av dem fra leirer nær den iranske grensen, melder BBC.

Østkurdiske politiske partier er forbudt i Iran og kan derfor ikke operere åpent

Østkurdiske politiske partier er forbudt i Iran og kan derfor ikke operere åpent. Hovedkvarteret ligger derfor i Irak og medlemmer av disse gruppene har blitt dømt til lange fengselsstraffer eller henrettelse. 

De siste ukene har presset mot kurdiske opposisjonspartier i irakisk Kurdistan økt, med rapporter om evakuering av Komala-baser og overføring av medlemmer av (PDKI) til Iran. Denne utviklingen skjer samtidig som Iran har intensifisert sine militære aksjoner mot kurdiske opposisjonsstyrker.

Norges rolle i internasjonale menneskerettigheter
Norge har en sterk tradisjon for å fremme menneskerettigheter globalt. Gjennom samarbeid på både internasjonalt og mellomstatlig nivå kan norske myndigheter arbeide for å beskytte kurdiske politiske flyktninger og presse Irak og Iran til å respektere internasjonale forpliktelser. Dette inkluderer å styrke dialogen om menneskerettigheter i FN og i direkte kontakt med de involverte landene. Behzad Khosravi-saken viser et alvorlig brudd på menneskerettighetene. Norge kan spille en viktig rolle ved å legge press på de ansvarlige, styrke flyktningbeskyttelsen og fremme menneskerettigheter i regionen, og dermed videreføre sin tradisjon som en global forkjemper for menneskerettigheter.