16. september er det to år siden Mahsa Jina Amini ble drept i Iran. I sin siste rapport (1) dokumenterer professor Javaid Rehman, som var FNs spesialrapportør for menneskerettighetene i Iran i seks år frem til juli 2024, forbrytelser mot kvinner, minoriteter og opposisjonelle i flere tiår. Han omtaler disse handlingene som forbrytelser mot menneskeheten.
De groveste forbrytelsene skal ha funnet sted i sommeren 1988, da tusenvis av opposisjonelle ble massakrert. Hverken barn eller gravide kvinners liv ble spart. Det store flertallet av ofrene skal ha hatt tilknytning til NCRI. Resten av ofrene skal ha hatt tilknytning til venstreorienterte bevegelser. I løpet av sommeren 1988 ble 30.000 politiske fanger henrettet (2) basert på en fatwa fra regimets grunnlegger, Khomeini. Professor Rehman betegner disse forbrytelsene som folkemord.
Rehman understreker at forbrytelsene pågår den dag i dag, fordi det internasjonale samfunnet ikke har klart å reagere kraftig nok. Amnesty International rapporterer at til og med barn helt ned i 12-årsalderen blir utsatt for tortur, inkludert elektriske sjokk og voldtekt (3). Rapporten ble publisert i forkanten av toårsdagen for det store opprøret i Iran.
I løpet av én måned har 126 personer blitt henrettet.
Situasjonen har heller ikke bedret seg med Irans nye, såkalte moderate president, Masoud Pezeshkian. I løpet av én måned har 126 personer blitt henrettet. Den 7. august i år ble 29 fanger henrettet på en dag, noe som er en ny rekord på 30 år (4). Moralpolitiet har gjenopptatt sine brutale aksjoner, hvor unge kvinner arresteres og mishandles, uten noen reaksjon fra den nye presidenten (5). Amnesty International mener at en reform av menneskerettighetene under Pezeshkian er en ren illusjon (6).
Professor Rehman mener at man ikke bør samhandle med et regime som begår folkemord, og oppfordrer det internasjonale samfunnet til å etablere mekanismer for å stille lederne i det iranske regimet til ansvar (7). Han får bred støtte, blant annet fra 313 nåværende og tidligere ledere innen FN og diverse menneskerettighetsinstitusjoner (8).
I møte med presteregimets ubønnhørlige brutalitet, krever 4000 parlamentsmedlemmer (9), inkludert flertallet av de folkevalgte på Stortinget (10), en ny Iran-politikk hvor menneskerettighetsforbrytere stilles til ansvar og den iranske Revolusjonsgarden svartelistes. De ber også norske myndigheter om å støtte NCRIs kvinnelige leder, Maryam Rajavi, og hennes plan for en sekulær og demokratisk republikk. Dette er avgjørende for en demokratisk endring i Iran og for fred i Midtøsten.
1 https://www.ohchr.org/sites/default/files/documents/countries/iran/20240717-SR-Iran-Findings.pdf
3 https://amnesty.no/barn-blir-utsatt-pisking-elektriske-stot-og-seksuell-vold-i-iranske-fengsler
4 https://www.maryam-rajavi.com/en/ncri-statement-29-executions-in-iran-in-one-day/
5 https://x.com/womenncri/status/1820926841000952129?mx=2