- Drept i kampen for naturen - 14.10.2024
Å kjempe for naturen og miljøet kan være fatalt. I 2023 ble 196 personer myrdet på grunn av sitt arbeid for å gjøre verden til en levelig plass or fremtidige generasjoner. Colombia er helt klart det farligste landet for miljøvernforkjempere, hele 79 personer ble drept der i fjor. Deretter følger Brasil, Honduras, Mexico og Filippinene. I tillegg til de drepte kommer alle de enda mange flere som har blitt skadet, truet og fordrevet på grunn av sitt miljøengasjement.
September måned har vært særlig tung for oss i Caritas. Humanitært arbeid og miljøvern henger ofte helt naturlig sammen, og to av våre kolleger ble da drept mens de arbeidet i dette skjæringsfeltet. I Honduras ble Juan Antonio López skutt på vei ut fra kirken den 14. september. Trolig ble han myrdet for sin innsats for å beskytte det biologiske mangfoldet og hindre forurensing av jordsmonnet som lokalbefolkningen er avhengig av for å overleve. Han ble 46 år og etterlater seg en datter og sin ektefelle.
López var klar over risikoen og i et intervju i 2021 sa han: «Når man forlater hjemmet sitt, har man alltid i tankene at man ikke vet hva som kan skje, om man kan komme tilbake hjem, og om man kan se familien sin igjen».
Den 19. september, i den østlige delen av Den demokratiske republikken Kongo (DRC), var Dieudonné Barhondeze Lushombo på vei for å delta i et humanitært prosjekt da han ble drept av en geriljagruppe som går under navnet Mai Mai. Han ble bare 36 år gammel. Caritas Norge støtter et skogbevaringsprosjekt i området Lushombo skulle til. Denne delen av DRC er svært ustabil, med flere opprørsgrupper som kjemper for kontroll over områdenes rike naturressurser.
De siste årene har kampen for miljø og rettferdighet krevd altfor mange menneskeliv. Over hele verden risikerer miljøforkjempere daglig livet for å beskytte naturen mot ødeleggelse. Deres arbeid er ofte en trussel mot mektige interesser som ser økonomisk vinning i miljøødeleggelser. Naturressurser som skog, vann og land er under press fra ressurssterke aktører innen landbruk, gruvedrift og ulovlig hogst.
De som våger å stå opp mot disse kreftene lever farlig. Hvorfor setter mennesker som Lopez og Lushambo livet på spill for å berge naturen og miljøet? For dem, og mange med dem, dreier denne kampen seg ikke bare om å bevare naturressurser, men om å sikre en fremtid for våre barn, barnebarn og kommende generasjoner. Det er en kamp verdt å kjempe.
For Caritas er tapet av disse to medarbeiderne et slag for hele bevegelsen. Det er en påminnelse om at miljøkampen ikke bare handler om statistikker og konferanser, men om menneskeliv.
Vi hedrer deres minne ved å fortsette arbeidet de startet, og ved å stå skulder ved skulder med alle de som hver dag risikerer sitt liv for å sikre en bærekraftig fremtid for oss alle. Kampen for miljøet og mot klimaendringene starter og slutter med de menneskene som kjemper denne kampen for oss. Det er i vår alles interesse å beskytte dem.
Ingrid Rosendorf Joys, generalsekretær i Caritas Norge