- Nordmenn og migranter på en krympende klode - 04.01.2025
- Hvor mye rasisme er greit i Akershus? - 05.12.2024
Fylkeskommunen har tidligere vedtatt at vi skal gå foran når det gjelder arbeid mot rasisme og for inkludering. Akershus har parlamentarisme og fylkesrådet er en fylkesregjering med stort ansvar for utviklingen i fylket, men også for fylkeskommunens egne ansatte.
Det ville da være rimelig å tenke at en fylkesråd for kultur har et særlig ansvar for å bidra til en god kultur for mangfold og inkludering i Akershus.
Så fikk vi som kjent for få dager siden dette utspillet fra daværende fylkesråd: «Miss Universe 2024. En hvit, ekte kvinne. Vi er i ferd med å få normaliteten tilbake. Missekåringer er great again.» Dette skrev fylkesråd for kultur Ole Jacob Johansen (Frp) i Akershus fylkeskommune på Facebook-siden sin og delte et bilde av Miss Universe, med en tekst som understreket at dette var en biologisk kvinne fra Danmark.
Når NRK først slår dette opp, uttrykker fylkesråden at det bør være helt ok å si dette. Så går det ikke lang tid, og så beklager likevel fylkesråden – og fylkesrådsleder Anette Solli tar avstand. Et par dager senere trakk han seg som fylkesråd. Sterkt medvirkende var det nok at flere ansatte reagerte og påpekte at dette ikke var et engangstilfelle, men den siste av flere hendelser, og at dette over lang tid har vært kjent for fylkesledelsen.
Fylkesdirektør Ellen Christiansen uttaler at fylkeskommunen ikke kan instruere politikere eller styre deres ytringer. Alle kan ta feil, sier fylkesrådsleder Solli, men understreker at med utviklingen som har vært i saken, så var det ingen vei utenom at han trakk seg. For øvrig er det ingen påpekning av feil, men bare takk for det gode politiske arbeidet.
Så får vi håpe at den neste fylkesråden for kultur, som også skal innsettes av Høyre, Venstre, Krf og Frp, ikke blir en person som bruker posisjonen sin til å fronte kulturkrig for hvite kvinner og mot folk med andre kjønnsidentiter enn det han selv liker.
Det er ikke bare den avgåtte fylkesråden som kan oppfattes som å utfordre det mange oppfatter som grunnleggende i et antirasistisk fylke.
Ikke den eneste
Det er likevel ikke bare den avgåtte fylkesråden som kan oppfattes som å utfordre det mange oppfatter som grunnleggende i et antirasistisk fylke. Han har fortsatt tillit i fylkesrådet til Høyre, Venstre, Krf og Frp.
Tom Staale skrev nylig om hva han mente var løsninger på kultur- og integreringsutfordringer i Norge. Fortsatt ligger innlegget på nrk.no, underskrevet av ham ikke bare som Frp-politiker, men som finansråd, som også er fungerende fylkesrådsleder når Anette Solli fra Høyre er fraværende.
Straff familiene til ungdomskriminelle, skrev Staale. Han nevner blant annet:
-
Kriminelle som ikke har norsk statsborgerskap må utvises fra Norge selv om de er under 18 år – det samme må familien.
-
Inndra og stopp all økonomisk støtte til familier der barn begår lovbrudd.
-
Hvis ungdomskriminelle eller deres familier bor i kommunale boliger, må boforholdet sies opp og avsluttes.
Er dette å støtte opp under at Akershus skal være en antirasistisk sone?
Vi ønsker gjerne å tro at alle dypest sett ønsker å leve fredelig sammen. Så vet vi at det ikke alltid er sånn. Rasisme brukes for å skape mistenksomhet, ulikhet og konflikt, ikke minst av grupper med makt eller som ønsker mer makt. Det lages forestillinger om rase – og i fortsettelsen av det også religion eller nasjonalitet – for å rettferdiggjøre egne posisjoner eller ambisjoner. Så videreføres dette av innbyggere som ikke overskuer hvilke destruktive konsekvenser som gjennom historien har kommet fra denne type strømninger, og forgifter deler av samfunnet vårt den dag i dag. Etter hvert har vi sett at mange også har latt folk som utfordrer enkle forestillinger om kjønn og kjønnsidentitet bli hoggestabber. Det er en fortsettelse av det med å skape bilder av oss og dem. Med enkle fiender fremstår man bedre selv.
Vi løser ikke egne problemer ved å tråkke på andre. Snarere krever utfordringene vi står overfor at flest mulig av oss går sammen om å gjøre vårt beste for å møte samfunnsutfordringene. Hvis vi vil skape et bærekraftig samfunn innen planetens tålegrense forutsetter det at vi blir bedre på hele spekteret av bærekraftmål, inkludert sosial bærekraft.
Frihet og mangfold
Vi vil neppe klare å skape en bærekraftig verden, hvis vi ikke klarer å skape samfunn hvor vi kan leve rimelig harmonisk i nabolag med folk med annen kultur, religion eller andre forskjeller.
Hvis det ikke er rom for forskjellighet så blir det dessuten raskt trangt, også for oss selv, og mye av det vi setter pris på ved å være en del av et moderne demokrati mister sin betydning. Det å ta vare på frihet og mangfold er mye av essensen i demokratiet. Vi ser fra en rekke land i verden at det vi trodde var stabile demokratier, eller land med en tilsynelatende langvarig positiv utvikling, plutselig opplever oppblomstring av antidemokratiske og rasistiske grupperinger, inkludert helt opp til de som styrer landene.
Vi må derfor innse at ingenting av det vi trodde var vunnet er noe vi kan ta for gitt. I stedet er mye av dette noe vi må stå opp for hver dag, eller i hvert fall ved hver relevante anledning. Jeg håper fylkesrådet i Akershus vil ta slike spørsmål mer på alvor fremover.