Åpent brev til Justis- og beredskapsdepartementet
Vi, ukrainere bosatt i Norge, henvender oss for å belyse den alvorlige situasjonen i vårt hjemland, Ukraina, og for å utfordre definisjonen av såkalte «trygge regioner» som ligger til grunn for UDIsbeslutning av 13. januar 2025 ved vurdering av beskyttelse for ukrainske fordrevne i Norge. Basert på dokumenterte fakta og situasjonsrapporter ønsker vi å fremheve at ingen region i Ukraina kan betraktes som trygg under de rådende omstendighetene.
Da vi leste UDIs oppdatering kvelden den 13. januar om at 14 fylker i Ukraina regnes nå som trygge, gikk luftalarmen i 56 % av Ukrainas territorium. Da vi leste UDIs oppdatering kvelden den 13. januar om at 14 fylker i Ukraina regnes nå som trygge, gikk luftalarmen i 56 % av Ukrainas territorium. Dette vitner om at store deler av landet til enhver tider utsatt for trusler. I løpet av de første 12 dagene av 2025 har det vært hele 708 luftalarmer på tversav Ukraina, med høy frekvens selv i områder langt fra frontlinjen: Kirovohrad fylke (53 alarmer),Poltava fylke (47), Kyiv fylke (36) og Vinnytsia fylke (14) er bare noen eksempler.
Russlands bruk av raketter og droner, som ofte endrer kurs, gjør at ingen områder i Ukraina er beskyttet mot angrep.Selv områder uten militære mål og som omtales som «der ukrainske myndigheter har stor grad av kontroll» (jf. UDIs nettsider) blir ikke spart. I samme periode har det vært 126 registrerte eksplosjoner, hvorav 17 i Kyiv fylke, som er blant deregionene UDI har definert som trygge. Dette gjør Kyiv til en av de hardest rammede regionene.
Unntakstilstand i hele landet
Luftalarm-statistikken oppdateres hver 20. sekund på https://air-alarms.in.ua og er offentlig tilgjengelig for alle. Russlands militære aggresjon rammer hele Ukraina, derfor innførte ukrainske myndigheter unntakstilstand i hele landet. Langdistanse-raketter, droner og artilleri når selv regioner som Lviv og Ternopil, langt fra frontlinje.
Kritisk infrastruktur, som energianlegg og transportsystemer,ødelegges systematisk, noe som setter sivilbefolkningen i umiddelbar og indirekte fare. Norske medier har også dekket disse angrepene og de omfattende ødeleggelsene. Den konstante trusselen om angrep skaper en vedvarende følelse av utrygghet, selv i perioder uten aktiv bombing. Dette påfører befolkningen en betydelig psykologisk belastning som ikke kan neglisjeres.
Svekket støtte til Ukraina?
Når norske myndigheter velger å klassifisere mange fylker i Ukraina som trygge, kan dette tolkes somet signal til Russland om at Europas støtte til Ukraina svekkes. En slik tolkning styrker Russlands posisjon og underminerer den solidariteten som er avgjørende for å motstå aggressoren.
Situasjonen i Ukraina er svært dynamisk, og ingen region kan garanteres beskyttelse mot fremtidige angrep. Russlands taktikker og målsetninger endrer seg kontinuerlig. I dagens situasjon, med fullskalakrig, finnes det ikke grunnlag for å definere noen region i Ukraina som «trygg».
Vi vil også bruke anledningen for å minne Justis- og beredskapsdepartementet om at den norske regjeringen har allerede iverksatt flere innstramningstiltak, til tross for at krigen i Ukraina fortsattpågår, og millioner av mennesker er avhengige av humanitær støtte og lever under utrygge forhold.Dette hadde negative konsekvenser for fordrevne fra Ukraina.
Vi ber derfor Justis- og beredskapsdepartementet om en grundig gjennomgang og begrunnelse for hvorfor enkelte regioner klassifiseres som trygge, til tross for den omfattende dokumentasjonen av risiko.
Brevet til justisministeren er skrevet av: Den ukrainske forening i Norge
Brevet er også støtet av:
Den ukrainske forening i Bergen og Hordaland
Den ukrainske forening i Bjørnafjorden kommune
Den ukrainske forening i MoldeDen ukrainske forening i Trøndelag
Ukrainsk kreativitet og identitet
Ukrainsk kreativitet og identitet (avd. Ålesund)
Norwegian-Ukrainian Advocacy Hub
Ukrainsk forening i Lillestrøm
Ukrainsk forening i RogalandUkrainsk forening på Hitra
Ukrainsk kulturvernforening Norge
Ukrainsk råd i Sarpsborg