Norge bør ta imot flere flyktninger – vi har et moralsk ansvar!

migranter
Det er trist at det politiske flertallet på Stortinget er med på å slå beina under denne viktige ordningen, skriver Simen Bondevik i dette innlegget.
Foto: Unsplash
Partiet Sentrum vil at Norge skal ta imot 10.000 kvoteflyktninger i året Mennesker på flukt har et reelt behov for hjelp og er i en svært sårbar og kritisk situasjon.

Over 120 millioner mennesker er på flukt i verden i dag. Dette er mennesker som lever i alvorlig nød og akutt fare, uten å få grunnleggende og livsnødvendige behov ivaretatt. Som et av verdens rikeste land mener jeg at vi har et ansvar for å stille opp for mennesker på flukt og i nød. Dessverre går den politiske kursen i Norge i stikk motsatt retning.

I 2022 tok Norge i mot 3000 kvoteflyktninger. I 2023 hjalp vi 2000 kvoteflyktninger. I fjor va tallet nede på 1000. I år vil Regjeringen kutte ytterligere – ned til kun 200 kvoteflyktninger.

Årsakene til at mennesker er på flukt er sammensatte. Men ingen flykter for moro skyld. Mennesker på flukt har et reelt behov for hjelp og er i en svært sårbar og kritisk situasjon.

I en urolig verden er det utrolig viktig at vi holder fast ved internasjonale samarbeidsformer og velprøvde ordninger vi vet fungerer. FNs system for kvoteflyktninger er et eksempel på en slik ordning. Den plukker opp de mest sårbare flyktningene som trenger hjelp. Det er trist at det politiske flertallet på Stortinget er med på å slå beina under denne viktige ordningen.

Det er flaut at norsk asyl- og innvandringspolitikk har blitt en strenghetskonkurranse. Jeg skulle ønske flere norske politikere på Stortinget og i Regjeringen fremmet viktigheten av internasjonal solidaritet – også i innvandringsdebatten. Selvsagt skal vi kunne ha en reell debatt om integrering, men å kutte i antall kvoteflyktninger er ikke den eneste løsningen.

Det er fullt mulig å sørge for god integrering, samtidig som vi tar vår del av det internasjonale ansvaret. Tidlig bosetting, tilgjengelig arbeidsmarked og rett på offentlig helsehjelp er sentralt for å forebygge utenforskap blant mennesker som har kommet til landet vårt. Det må tilrettelegges for norskopplæring på arbeidsplasser og sikres mulighet for videre utdanning.

Partiet Sentrum vil at Norge skal ta imot 10.000 kvoteflyktninger i året, i tillegg til asylsøkere. At det blir sett på som et ytterliggående og radikalt forslag, sier først og fremst noe om hvilken iskald retning norsk innvandringsdebatt har tatt de siste årene. Det burde ikke være kontroversielt at vi stiller opp og hjelper 10.000 av de mest sårbare menneskene i verden.

Vi har ressursene og kapasiteten til å stille opp for mennesker på flukt. Solidaritet og medmenneskelighet må få en sterkere plass i samfunnsdebatten om innvandring. Jeg er redd for hvor vi ender hvis de stadige innstrammingene får fortsette.