Punkrockeren som fant Allah

Bildetekst: Svarte skinnklær, hanekam og punkmusikk som inntill ifjor var en del av hans identitet, ble erstattet med skjegg og det muslimske hodeplagget kufi. Bildetekst: Tar oppgjør med "huleboermuslimer": Yousef Assidiq vil vise at de fleste norske muslimer ikke deler det han keller for huleboermuslimenes syn. - De fleste er moderate som står for demokratiske verdier, sier ham.
Foto: Henrik Kreilisheim
  Per Bartho Hansen var en vanlig festglad gutt helt til han konverterte til islam og ble Yousef Assidiq.

– Jeg er ikke overrasket over mange nordmenns skepsis til muslimer.  Vi ser at folk som Mullah Krekar fortsatt er i landet og spyr ut propaganda som er i strid med demokratiet og som gir folk et galt bilde av oss muslimer, sier han.

Med denne uttalelsen knuser Yousef Assidiq alle fordommer vi noen gang har hatt om ham. 21-åringen vil vise at de fleste muslimer ikke er som Krekar. Han møter oss på kafe Chateau Neuf på Oslos beste vestkant en ettermiddag på senvåren. Han har på seg en t-skjorte med påskiften «I

– Det må nok være på grunn av ADHDen min at jeg er så aktiv i politikken, som blogger og med organisasjonsarbeid. Jeg klarer ikke helt å sitte stille, ler han.

Pappa reiste seg brått fra stolen og begynte å skjelle meg ut. Mamma var sjokkert og lurte på hva de hadde gjort galt for at jeg ville bli muslim.

Festglad gutt
På papiret heter han altså Per Bartho Hansen. Han bor hos foreldrene sine på Nøtterøy, en kommune som ifølge ham selv har lite fritidsaktiviteter å tilby de unge. Fram til i fjor var han som «landsens» ungdom flest. Han festet, spilte i band og drakk store mengder alkohol. Festene kunne vare i flere døgn og det var sprit vennegjengen foretrakk.

Yousef droppet tidlig ut av videregående og hadde ikke de store fremtidsplanene. Det var på denne tiden hans interesse for Koranen ble vekket.

– Det var få utlendinger på skolen min, og jeg kjente nesten ingen muslimer på den tida. Likevel var det noe med islams lære som tiltalte meg. Jeg var veldig nysgjerrig på hva som egentlig sto i Koranen, sier han.

I skjul leste han boken, samtidig som han tilbragte fritiden med alkohol, bandliv og fester. Etter to år med møysommelig lesning følte han at det var på tide å ta et valg. På vårparten i fjor, det var en fredag den 13., dro han til en moské i Oslo og konverterte i skinnstøvler og en 30 centimeter høy hanekam. Foreldrene trodde det kun dreide seg om et ungdomsopprør.

– Vi satt ved middagsbordet da jeg fortalte dem det. Jeg husker pappa reiste seg brått fra stolen og begynte å skjelle meg ut. Mamma var sjokkert og lurte på hva de hadde gjort galt for at jeg ville bli muslim. Dagene etter var preget av mye krangel og desperasjon hos foreldrene mine, men de skjønte raskt at det var dette jeg ønsket meg, mimrer konvertitten.

I dag stiller begge foreldrene seg bak Yousef. Men vennene han engang hadde så god kontakt med, sluttet å ringe. Interessene ble for forskjellige.

I løpet av samtalen får han flere nysgjerrige blikk fra både forbipasserende og andre gjester på kafeen. Dette har han blitt vant til. Han tar en slurk fra solo-flaska og forklarer klesstilen sin fra et ideologisk syn.

– Folk har en lei tendens til å putte hverandre i bås. Hvis en med muslimsk bakgrunn blir anklaget for noe, får folk oppfatningen av at «alle muslimer er like». Derfor vil jeg med mitt nye utseende vise gode sider ved muslimer, da kan folk istedet tenke «en muslim hjalp en gammel dame med å gå over veien». Dette er med på å danne et bedre inntrykk av oss, sier ham.

Trusler, drapsforsøk og fans

13-årsdagen til Yousef ble et vendepunkt for manges syn på islam. 11. september 2001 var starten på den stadig sterkere trakasseringen han og mange andre muslimer føler kommer fra både politikere og media. 21-åringen har opplevd å bli spyttet på, skjelt ut og dyttet til flere ganger. Ting forverret seg under karikatur-demonstrasjonene tidligere i år da media begynte å oppsøke ham. Kritikken og truslene har haglet fra alle kanter, med karakteristikker som «landsforræder» og «jævla muslim».

Bare i år har han mottatt hele tre hundre drapstrusler på telefon og per brev. Til tross for dette, og et drapsforsøk, hvor en bilfører prøvde å kjøre ham ned, blir han overhodet ikke urolig. Det er tydelig at vi sitter overfor en mann som ikke lar seg kneble.

– Mamma har selvfølgelig vært veldig redd for meg til tider, men jeg tenker at disse drapstruslene ikke er seriøse. Jeg tror ikke folk er villige til å betale med mange års fengsel på grunn av en ubetydelig fyr som meg. Jeg lar meg ikke skremme. Jeg har til og med hatt dype telefonsamtaler med flere av dem som truer meg, hvor de faktisk går fra å ville drepe meg til å forstå meg, sier han.

Han røper også at det ikke bare har vært negative reaksjoner. Yousef har rukket å få diverse fanbrev fra folk som ser opp til ham. Likevel innrømmer han at det ikke har vært lett.

– Noen tror at jeg bare er en svak, bortskjemt norsk gutt med identitetsproblemer som konverterte til islam kun fordi det er tøft. De vet ikke hvilket helvete jeg har gått gjennom etter at jeg konverterte. Det har ikke vært enkelt, men jeg vet at jeg har valgt rett, fortsetter han.

Bestekompis med Mohyeldeen
Yousef ser på seg selv som en fornuftig muslim. Han tror på norske kjerneverdier, og fordømmer de anti-vestlige ytringene til konservative muslimer. Han er også for de homofiles rettigheter i verden, stikk i strid med hva hans nære venn Mohyeldeen Mohammad har ment. Sistnevnte ble kjent over hele landet etter å ha advart Norge mot terroraksjoner på grunn av Mohammed-tegningene under demonstrasjonene tidligere i år, og fordi han gikk ut og støttet dødsstraff for homofile.

– Da han skulle holde appell under karikaturdemonstrasjonene, hadde vi bedt ham om å ikke ta med 11/9-advarselen, siden de fleste av oss ikke støtter dette synet. Han trosset dette, noe som er beklagelig, for vi vet at slike ytringer er med på å skape avstand mellom muslimer og ikke-muslimer. Dessuten er de fleste muslimer i Norge imot det han sier, forklarer 21-åringen.

Til tross for mange uenigheter både religiøst og politisk, anser Yousef Mohyeldeen som en bestekompis. Da Yousef fikk kritikk fra det muslimske miljøet fordi han ville danne et punkband bestående av muslimer, var Mohyeldeen den eneste som forsvarte kompisen.

– Han er helt annerledes enn det han velger å framstille seg som i media. Den Mohyeldeen jeg kjenner har mange ikke-muslimske venner og har stor respekt for andres meninger. Selv jeg synes det er overraskende at han har gitt uttrykk for så ytterliggående meninger, forklarer han.

For Yousef er det å forandre det negative bildet mange har av muslimer viktig. Han opptrer ofte i media og har ufrivillig blitt en talsperson for det muslimske Norge. Yousef er uredd når det gjelder å kritisere andre muslimer, og hvis det han sier skulle falle uheldig ut, har han alltid en forklaring.

– Da kan jeg bare skylde på ADHDen min, ler han.

FAKTA:

Navn: Per Bartho Hansen. Bedre kjent som Yousef Assidiq

Født: 11. september 1988

Sivilstatus: Ugift

Aktuell som: Samfunnsdebattant, blogger og selverklært “bråkmaker”.

Gode sider: Rettferdig, tolerant og lojal.

Dårlige sider: Stoler blindt på andre, alltid dårlig tid, mange jern i ilden.

Tre personer jeg ville invitert på middag, levende eller døde: Det er bare en person som jeg ikke vil si navnet på. Ja, det er en jente!

Hva jeg ville laget: Fruktsalat

Siste konsertopplevelse: Slottsfjellfestivalen 2009.