Verden reagerer på folkeavstemningen i Sveits

Slik ser det sveitsiske passet ut nå. Hvis det høyreradikale Schweizerische Volkspartei får det som de vil så vil passet kunne innholde egne kategorier for etniske innfødte sveitsere og naturaliserte borgere.
Foto: flickr.com
Utrop har samlet en rekke reaksjoner fra forskjellige land på resultatet av Sveits' folkeavstemning om innvandring.  

Norge
Mazyar Keshvari, som er Frps innvandringspolitiske talsmann, sier at også Norge bør spørre folket om holdningen til innvandring generelt: 

Han sier Keshvari til VG at dagens innvandringspolitikk er i utakt med folkemeningen og er sikker på at det er flertall for innstramminger på tvers av det flertallet av norske partier mener.

KrF-representanten Geir Bekkevold sier at folkeavstemning om innvandringspolitikken ikke har vært tema i forhandlingene med regjeringspartiene om asyl og innvandring, skriver VG.no.

– Jeg er helt uenig med Frp i at også arbeidsinnvandringen fra EU-land er problematisk. Jeg forholder meg til EØS-avtalen bestemmelser om fri bevegelse i det felles europeiske arbeidsmarkedet, og er absolutt ikke på linje med Keshvari. 

Tyskland
– Vi venter på de menneskene fra andre verdensdeler som vil arbeide og leve hos oss i Tyskland – hevdet den tyske presidenten Joachim Gauck i Bangalore i India lørdag, hvor 50.000 studenter lærer tysk i 400 skoler, ifølge uriks.no.

Ifølge et tidligere intervju i den tyske avisen Allgemeine Zeitung sa Joachim Gauck at (arbeids)innvandrere «bidrar med veldig mye bra for Tyskland».

Storbritannia
Nigel Farage er leder for Det britiske uavhengighetspartiet, Ukip. Han ble i en måling i helgen nummer to i en meningsmåling om de mest populære politiske lederne, ifølge nrk.no.

– Det fremstår som mer og mer åpenbart for folk over hele Europa at den frie flyten fra de fattigste landene og til de med høyere levestandard og tilgang til trygdeordninger ikke er bærekraftig, sier han i en kommentar til den sveitsiske folkeavstemningen.

– Hvis britene fikk en egen folkeavstemning på temaet ville resultatet blitt det samme, men med et stemmeskred i favør for innstramming.

Tall som forskere ved University College London har jobbet frem viser at innvandrere bidrar med mer enn de tar ut. De har sammenlignet hva innvandrere fra EU, innvandrere fra «A10-landene» (landene som ble med i EU i 2004, Kypros, Tsjekkia, Estland, Ungarn, Latvia, Litauen, Malta, Polen, Slovakia og Slovenia) og innvandrere utenfor EU, bidrar med til fellesskapet gjennom skatt, målt opp imot hva de tar ut av velferds- og trygdeordninger.