Året 2009 ble det store vendepunktet for den da 32 år gamle Koum. På det tidspunktet hadde han jobbet for flere store IT-selskaper gjennom 12 år, men drømte om å bli hyret inn av Facebook. Drømmen ikke gikk i oppfyllelse, for Facebook takket nei til søknaden hans. Etter å ha kjøpt seg en smarttelefon slo det Koum at det måtte være mulig å starte noe eget basert på de nye mulighetene som app-markedet åpnet.
Ifølge Mashable kom Koum på ideen om selskapet WhatsApp da den lokale treningsstudioet hans forbød telefoner. Han irriterte seg over ubesvarte anrop, og ville lage en tjeneste hvor man kunne se statusen til personene ved siden av oppføringen deres i telefonboken.
Men ideen, som blant annet gikk ut på å skape et globalt SMS-system, skulle vise seg vanskelig å virkeliggjøre. I begynnelsen hadde selskapet hans Whatsapp store tekniske problemer og svært få brukere. Koum vurderte å skaffe seg en fast jobb, men kameraten og forretningspartneren Brian Acton overtalte ham til å fortsette med gründervirksomheten.
Det er en åpenbart kontrær tilnærming som springer ut av Jans erfaring med å vokse opp i et kommunistisk land med hemmelig politi.
Historiens største handel
Det er nok Koum glad for i dag. Han klarte nemlig kunststykket å bygge opp en kundebase på nærmere 200 millioner aktive brukere. Systemet håndterte per november i fjor rundt 10 milliarder meldinger hver dag. I tillegg til vanlige tekstmeldinger kan du sende videoer, bilder og lydfiler. Men ikke minst kan du ringe gratis der du har trådløst nettverk, noe som har gjort at mange med minoritetsbakgrunn i Norge har fått det lettere når de vil kommunisere med sine kjære i opprinnelseslandet.
Onsdag forrige uke ble det kjent at Facebook har kjøpt meldingstjenesten WhatsApp for 19 milliarder dollar. Magasinet Forbes anslo etter salget at Koum har 45 prosent eierandel i WhatApp. Dermed kan Koum være god for hele 6,8 milliarder dollar etter salget.
Mot overvåkning
Koums oppvekst var derimot ikke preget av overflod. I et intervju med Forbes forteller han at han vokste opp i en liten landsby utenfor Kiev, i et hus uten elektrisitet eller varmt vann. Det skriver E24! Som 16-åring emigrerte Koum og moren til Mountain View i California. Moren hadde tatt med seg penn og papir fra Ukraina, slik at de skulle slippe å bruke penger på skolemateriell til sønnen.
Koums østeuropeiske bakgrunn var avgjørende for at WhatsApp fikk den utformingen det har, ifølge Jim Goetz i Sequoia Capital, som støttet selskapet. Det skriver den jødiske dagsavisen Forward. I motsetning til selskap som Google og Facebook, som er opptatt av å samle inn så mye informasjon som mulig om sine kunder, henter ikke WhatsApp inn personlig informasjon som kjønn, alder eller navn, og meldinger slettes fra serveren så fort de er levert, ifølge Goetz.
– Det er en åpenbart kontrær tilnærming som springer ut av Jans erfaring med å vokse opp i et kommunistisk land med hemmelig politi, skriver Goetz i en blogg. – Jans barndom gjorde at han har lært å sette pris på kommunikasjon som ikke er avlyttet eller samles inn, skriver han.
Fakta:
Jan Koum (37)
Jødisk innvandrer fra Ukraina til USA
Grunnla selskapet WhatsApp i 2009
WhatsApp ble solgt til Facebook for 19 milliarder amerikanske dollar forrige uke