- – Trikset er å gi litt faen - 30.07.2017
- For noen betyr sommeren tvangsekteskap - 24.07.2017
- Bryter med fordommer - 02.12.2016
Hun er avtroppende leder for Foreningen for barnevernsbarn, og er snart ferdig utdannet barnevernspedagog.
– Jeg har alltid brydd meg om barn og barns rettigheter. Selv er jeg et tidligere fosterbarn, og ser at jeg kan ta med meg erfaringene mine.
Om noen uker tar 27-åringen sin siste eksamen på studiet til barnevernspedagog, men har en journalistutdannelse fra før av. Sandell kom til Norge fra Rwanda da hun var elleve, og som tenåring ble hun sendt i fosterhjem. I dag er hun gift og bor i Skien. På spørsmål om hva som engasjerer henne, svarer hun:
– Jeg er kanskje overengasjert. Men har alltid engasjert meg mest for barns rettigheter.
– Fokus på det negative
Med sin bakgrunn har Sandell naturlig nok gjort seg opp noen tanker om situasjonen i barnevernet.
– Det er utrolig bra at debatten om barnevernet når ut i offentligheten. Før gikk mye av diskusjonen innad i barnevernet. Men det er fortsatt få som vet hva som egentlig foregår i barnevernet.
– Mye av debatten er jo kritisk til barnevernet. Hva syns du om det?
– Det er jo selvsagt lettere å fokusere på de negative historiene. Det engasjerer naturligvis mest, det er historier folk kan forholde seg til. Det er jo også mye usaklig som kommer, med mange usaklige argumenter. På denne måten blir mye av den relevante kritikken skvist ut.
Hun mener vi må huske på at barnevernet er en utrolig viktig institusjon, som vi skal være glade for at vi har.
– Hva kan gjøres for at barnevernet skal bli bedre?
– Det viktigste er å få mer ressurser til barnevernet slik at de kan være der barn og unge er. På denne måten kan barnevernet drive mer med forebyggende arbeid, og ikke bare brannslukking.
Selv tror hun at hennes bakgrunn kan bidra til å gjøre barnevernet enda bedre.
– Jeg vil veldig gjerne jobbe med å forbedre systemet. Det er derfor jeg utdanner meg som barnevernspedagog. Jeg tror det er viktig med personlig erfaring og det å alltid ha med seg brukerperspektivet i arbeidet.
Brobyggere
Mange minoritetsfamilier i Norge har et negativt syn på barnevernet. Sandell tror det skyldes mangel på forståelse på hvordan barnevernet arbeider.
– Det er viktig å bruke de minoritetene som er ressurspersoner i innvandringsmiljøet til å være brobyggere mellom barnevernet og minoritetsbefolkningen. Personer som er kjent med arbeidet til barnevernet, og som kan språket godt for å forklare hva slags formål barnevernet har i det norske samfunnet. Dette tror jeg kan være med på å forhindre veldig mye brannslukking for barnevernet, forklarer Sandell.