- Ileni kan få årets Frivillighetspris - 21.11.2024
- Canada hevder å ha avverget iransk drapsplan mot eksminister - 20.11.2024
- Norsk-pakistansk Oslo-jente finalist i Barnas Tale - 20.11.2024
– Jeg anbefaler at folk går sammen og lar norsk rettsapparat se på saken i stedet for å la UDI være domstol.
OMOD-leder Akhenaton de Leon til Klassekampen 20.05. Organisasjonen anbefaler dem som har mistet statsborgerskap og oppholdstillatelser som følge av mistanker om ID-juks å gå til søksmål mot staten.
– Selv om tegningene ikke burde ha vært sensurert, burde det være tindrende klart: Satiren skal knuse makten. Den skal ikke mobbe samfunnsdebattanter på bakgrunn av rasistiske tradisjoner.
Aftenpostens Mala Wang Naveen i sin kronikk, De stygge og farlige apestrekene, om striden rundt Thomas Knarviks ape-karikering av den svenske politikeren Ali Esbati.
– Når terskelen for hvordan vi framstiller (og i dette tilfellet) dehumaniserer meningsmotstandere senkes, er det bare pøbler som tjener på det…Det forteller omverdenen at å karikere meningsmotstandere som dyr, i klassiske rasistiske stereotypier, er uproblematisk.
SVs Snorre Valen i sin kronikk på VG, Si unnskyld til Esbati, om striden.
– I et demokrati er det grunnleggende å legge til rette for at all kunst skal være fri. Uansett om den er banal eller genial. Satiren spiller en viktig rolle i å styrke toleransen for at folk har forskjellige meninger og forskjellige måter å se på verden på. Vi kan møte Knarviks framstøtende satire med sinne eller latter, og vi kan føle oss krenket.
Tegner Per Elvestuens forsvar av Knarvik i VG-kronikken Svenske tilstander.
– Snorre Valen har rett. Det er dehumaniserende å tegne en Utøya-overlevende med minoritetsbakgrunn som apekatt. Men det er like dehumaniserende av Esbati å kalle mot-debattanter med anstendig kritikk for rasister hver eneste gang. Man må ikke glemme at Thomas Knarvik ikke sto opp en dag og bestemte seg for å tegne Esbati som en apekatt. Men Knarviks satire er et svar på rasismeanklagene Esbati er vant til å drysse rundt seg. Esbati pleier å redusere samfunnsproblemer og sosiologi til rasismespørsmål og moralisme og bølle rundt andre ved å kalle dem for rasister. Det er et problem.
Forfatter og samfunnsdebattant Mina Bai på sin blogg om striden.
– Jeg mener ikke Knarvik er en «halvnazist». I utgangspunktet trodde jeg heller ikke han var rasist. Det er kan kanskje heller ikke, men så viser det seg at han i alle fall ikke unnslår seg for å bruke rasistiske stereotypier når han skal «karakterisere» en meningsmotstander – Ali Esbati.
Lars Gule (bildet) i sin kronikk på VG, Satire versus mobbing.