Norsk Folkehjelp samarbeider med lokale organisasjoner som representerer minoritetsgrupper som er hardest rammet av konflikten i landet: Urfolk, afro-colombianere og småbønder.
Organisasjonene frykter at kritiske stemmer vil bli undertrykt, og at drap på og forfølgelse av sosiale ledere vil intensiveres etter at den konservative kandidaten Ivan Duque vant presidentvalget i slutten av juni.
– Vi er bekymret for at valgresultatet vil føre til ytterligere aggresjon mot venstresiden i Colombia generelt, men spesielt mot organisasjoner som representerer marginaliserte grupper. De kommer til å trenge vår oppmerksomhet, støtte og solidaritet i tiden som kommer, sier Henriette Westhrin, generalsekretær i Norsk Folkehjelp via en pressemelding.
Farlig å være maktkritisk
Lenge vært svært farlig for organisasjoner og enkeltpersoner i Colombia å kritisere makthaverne og kjempe mot selskaper som legger beslag på naturressurser. Sosiale ledere blir regelmessig fengslet, forfulgt eller angrepet, og bare i 2017 ble 174 ledere drept, ifølge Norsk Folkhjelp.
– Samtlige av våre samarbeidspartnere opplever å få ledere og medlemmer drept, truet, stigmatisert og anklagd for vilkårlige forbrytelser. Vi frykter at Duque vil stramme grepet enda hardere, sier Westhrin.
Angrep på og begrensning av sivilsamfunnets frihet er en trend som gjør seg gjeldende i en rekke land verden over, og som har intensivert det siste tiåret.
– Muligheten til å si sin mening, være uenig i makthaveres beslutninger eller være aktiv i organisasjoner blir begrenset. Det blir stadig farligere å ta plass i samfunnet og kjempe for rettighetene til marginaliserte grupper. Dette ser vi i mange av landene Norsk Folkehjelp jobber i, og det gir stor grunn til bekymring, sier Westhrin.